PATRIJARH IRINEJ SE UVJERIO DA GRANICA POSTOJI: “Držali su me dva sata na prijelazu i nisu mi dali da uđem na Kosovo”

Patrijarh Irinej je kazao da je Kosovo velika rana srpskog naroda, srpske historije i kulture.

“Nažalost, Kosovo je okupirano, ja sam prije nekoliko mjeseci putovao za Pećku patrijaršiju i mene su dva sata držali na prijelazu ne želeći da me puste. Ja nisam imao dozvolu za ulazak. Meni koji sam patrijarh kome je rezidencija Pećka patrijaršija i koji sam 15 godina živio na Kosovu i Metohiji nije bilo dopušteno da uđem na Kosovo i Metohiju. Poslije neke intervencije nadležnih došlo je do puštanja”, rekao je je patrijarh Irinej.

On je ukazao na teško stanje, da srpskog naroda više nema tamo gdje je nekada bio u velikom broju.

“Narod je protjeran sa Kosova i Metohije i možda najveći propust našeg državnog vrha jeste što ništa nije učinio kada je narod protjeran, da postave kao prvi uslov svih razgovora i pregovora povratak naroda na Kosovo i Metohiju, da im se kuće koje su spaljene, koje su uništene, imanje koje je razgrabljeno povrati da bi se narod vratio”, ocijenio je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je rekao da je “igra oko Kosova velika igra” i da ima dosta onih koji žele da ga otmu od Srbije.

“Ono što je komično i tragično, traže da se odreknemo Kosova. Pametan čovjek ne može da se odrekne svoje kuće i svoje zemlje. To je naša sveta zemlja, zemlja s najvećim svetinjama. To su Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica i mnoge druge svetinje, stotine i stotine. Oduvijek su pripadale srpskom narodu, srpskoj kulturi i historiji. Danas, oni koji nemaju historiju i svoju kulturu, traže da se mi odreknemo svoje kulture”, naglasio je patrijarh Irinej.

On je istakao da je borba velika, da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić junački bori da nađe najbolje rješenje za Kosovo i da će se vidjeti kako će na kraju sve da se izdešava.

(S.B.)

Loading..