Patrijarh Irinej u Moskvi pozvao Rusiju da pomogne Srbiji u borbi za povratak Kosova

Patrijarh srpski Irinej služio je nedeljnu liturgiju sa ruskim vladikama i sveštenstvom u Moskvi, izvještava ruska agencija Sputnik.
Poglavar SPC je u nedeljnoj besjedi istakao da su Srbi posebno vezani za majku Rusiju, da su svoju „nadu i pomoć uvijek očekivali od bratskog naroda ruskoga“, a da Srbe danas „prisiljavaju da se udalje od Rusije“.

On je dodao da su „Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih“.

„Radujemo se što je Rusija stala na svoje noge, radujmo se što je u Rusiji procvetalo hrišćanstvo, onako kao što je uvek bilo u Rusiji, i otuda su Ruska crkva i ruski narod nada svih pravoslavnih“, kazao je poglavar SPC, naglasivši i da Srbija računa na pomoć Rusije u odbrani svete srpske zemlje — Kosova i Metohije.

„Mi, Srbi, imamo veliku ranu, koju nosi svaki srpski čovjek, bez obzira da li živi u Srbiji ili van Srbije u dijaspori, zbog Kosova. To je naša sveta zemlja, braćo i sestre. Tamo se nalazi 1.300 srpskih crkava i manastira, zemlja koja je zalivena krvlju onih koji su je branili od drugih, tamo je rezidencija srpskih arhiepiskopa i patrijaraha. Danas hoće da nam to uzmu. Borimo se! Naša nada je prije svega u Gospoda i u Rusiju i očekujemo punu pomoć u odbrani te svete zemlje — Kosova. Nadamo se i u svete naše! Tamo počivaju mošti, tijelo cijelo, svetog kralja Stefana Dečanskoga, tamo u Pećkoj patrijaršiji počivaju mošti svetih arhiepiskopa i patrijaraha srpskih…“

saff.ba