Plenković protiv Čovića i Komšića

PLENKOVIĆ OTKRIO KARTE: Odavno ga boli glava zbog Čovića, a sve bi puno lakše bilo da nije izabran Komšić

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da se još nije čuo s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem koji je kritiziran zbog odlaska u Banja Luku na obilježavanje Dana Republike Srpske, kao i Ivan Del Vechio, koji je zato smijenjen s dužnosti veleposlanika Hrvatske u BiH, a na njegovo će mjesto biti imenovana druga osoba.
Ponovio je da Hrvatska nije bila obaviještena o odlasku svog veleposlanika u BiH na proslavu u Banju Luku. “Nismo imali obavijest da će tamo nazočiti veleposlanik Republike Hrvatske u BiH gospodin Del Vechio”, rekao je. “On se, prije svega, trebao konzultirati ako je imao tamo (u Banjoj Luci) sastanak koji je neovisan od ovih defilea i akademije (proslave Dana Republike Srpske). Taj dan on tamo nije trebao biti”, kazao je Plenković.

Na pitanje kakvu je političku poruku Čović poslao odlaskom na slavu Republike Srpske kod Milorada Dodika, Plenković je kazao da je “izrazito važno da je stav Hrvatske prema BiH dobronamjeran i prijateljski.” “To govorim kao predsjednik Vlade, kao zastupnik u Saboru i Europski zastupnik te u brojnim dragim funkcijama gdje smo bili apsolutno zemlja koja je najviše podržavala europski put BiH, ali naravno uz osiguranje ravnopravnosti hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda”, rekao je.

Podsjetio je na svoju podršku BiH pred europskim institucijama. “Stoga sam dva puta, a to ću raditi i u budućnosti, otvarao pitanje na Europskom vijeću, i ministrica (vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić) na tom Vijeću, o tome kako trenutni izborni zakon omogućava izigravanje Daytonskog/Pariškog sporazuma koji je ujedno i Ustav BiH, i koji dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u neravnopravan položaj gdje im glasovima pripadnika drugog naroda u Federaciji BiH, biraju njihovog člana Predsjedništva BiH”, objasnio je Plenković.

Uz formiranje vlasti i nastavak Europskog puta (BiH) važno je da međunarodna zajednica, prije sveg Europska unija, pomogne BiH i “donese jedan pravedan izborni zakon u kojem će sva tri konstitutivna naroda biti praktično ravnopravna”, rekao je hrvatski premijer.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio nazočili su Dana 9. siječnja u Banjoj Luci na obilježavanju dana Republike Srpske, praznika kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“Nama bi sigurno bilo draže da je Dragan Čović koji je dobio 155.000 glasova, odnosno 80 posto glasova onih Hrvata u BiH koji su izašli na izbore, da je on član Predsjedništva BiH i da brine vitalnim interesima hrvatskog naroda u BiH. Tu nemamo nekih dilema”, kazao je Plenković.

Izvor:slobodna-bosna.ba

Leave a Reply