POGLEDAJTE KAKO VUČIĆEV INFORMER PODGRIJAVA DODIKOVU FOBIJU: “Banjaluka mora pasti, a Rusija ne sme imati nikakav uticaj”!

Ne postoji presedan u kojem je strana vojska u nekoj državi obezbeđivala poštovanje izbornih procedura, već samo interese sopstvene zemlje, piše beogradski Informer blizak Vučiću, povodom zaoštravanja odnosa između Londona i Banje Luke!?.

Informer piše da su britanske najave o dolasku vojnika u BiH “izazvale opravdani gnev vlasti i građana u Republici Srpskoj” te da britanska reakcija na neslaganje Dodika sa slanjem dodatnog kontingenta britanskih vojnika u BiH “pokazuje da politika Republike Srpske ima efekta”.

“Sve je počelo od najave britanskog konzervativnog dnevnika “Tajms” da Velika Britanija u BiH šalje dodatnih 40 pripadnika specijalnih snaga s ciljem da se, tokom oktobarskih izbora, spreči mešanje Rusije, a nastavljeno je izjavom britanskog ministra odbrane Gevina Vilijamsona da takve aktivnosti pokazuju britansku posvećenost da u BiH budu sprovedeni pravedni i pošteni izbori, kao i da ne dođe do „štetnih” uticaja spolja”, piše Informer.

S obzirom da u istoriji ne postoji presedan u kojem je strana vojska u nekoj državi obezbeđivala poštovanje izbornih procedura, već samo interese sopstvene zemlje, britanske najave su u Republici Srpskoj izazvale opravdani gnev vlasti i građana, zaključuje Informer.

List piše da je Vilijamsonova najava pokrenula i reakciju Ambasade Rusije u BiH i odmah potom britanski političari počeli su da reteriraju u svojim stavovima – nije, navodno, u pitanju borba protiv ruskog uticaja, već jačanje snaga Eufora.

“Sada Britanci prete i kažu da predsednik RS Milorad Dodik izmišlja lažne pretnje, što može da ugrozi dugoročne odnose Velike Britanije i RS”, navodi beogradski tabloid.

Tabloid navodi izjevu nekaaašnjeg srpskog diplomate Zorana Milovojevića koji je kazao da britanski arsenal diplomatskih mjera za spuštanje odnosa sa RS ne nosi sa sobom ništa novo što u britanskoj politici prema srpskom narodu nije viđeno u posljednja dva vijeka.

Što se tiče konkretnih mjera protiv RS, on navodi da London može da spusti odnose sa Banjalukom na najniži mogući nivo i da prednost centralnim organima u Sarajevu.

“To može da bude na političkom planu, u domenu komunikacija i odnosa, to može da bude na ekonomskom planu, u domenu investicija i svega onoga što bi moglo da dođe iz Velike Britanije i treće, u afirmaciji jedinstvene BiH, i na unutrašnjem i na spoljnom planu, zalaganjem za federalizaciju, ono što je inače politika Velike Britanije. To nije ništa novo” – kaže Milivojević.

Svojim stavom, odnosno prijetnjom, Velika Britanija daje do znanja tri stvari, objašnjava Milivojević. Prvo, da joj smeta politika koju vodi Banja Luka.

“Daje do znanja ono što je nama već poznato, da imaju primedbe na Dodika i na politiku RS koja se protivi federalizaciji BiH, odnosno koja se protivi interesima koje zastupa Velika Britanija, koja se protivi specijalnim vezama i afirmaciji srpskog pitanja. Druga stvar, ovakvim reakcijama pokazuje da politika Banjaluke ima efekta i da proizvodi dejstva koja su suprotna interesima Velike Britanije” – kaže Milivojević.

Treća stvar je, kaže Milivojević, globalni antiruski momenat u kojem britanska politika tretira Srbiju i srpski narod kao dio ruskih interesa. On citira srpskog istoričara Milorada Ekmečića koji je svojevremeno zapisao da je srbofobija rukavac rusofobije.

“Treba računati da Velika Britanija sada kada izlazi iz EU projektuje svoju samostalnu politiku da opet bude antiruska. Podsećam na izjavu Tereze Mej u Skoplju da će Britanija učiniti sve da spreči ruski uticaj na Balkanu i da će London ako treba biti nosilac akcije protiv toga. Prema tome, sasvim je sigurno da se u to uklapa srpsko pitanje na Balkanu, kao celina, a u tom kontekstu i položaj RS, specijalni odnosi, afirmacija RS kroz politiku koju sada vodi Banjaluka” – zaključuje Milivojević

(S.B.)

Loading..