Pogledajte koliko građani Srbije i Crne gore imaju oružja- PODATAK KOJI ĆE VAS IZNENADITI I ZABRINUTI

Čak milijardu komada lakog naoružanja u svetu nalazi se u privatnom vlasništvu, pokazuju poslednji statistički podaci Small Arms Survey. Broj oružja koji poseduju civili u poslednjih deset godina uvećan je za 17 odsto.
Najviše ga je u Americi, Indiji i Kini. Kada je reč o regionu, u vrhu liste su Crna Gora i Srbija sa prosečno 39,1 komadom oružja na sto stanovnika a pri dnu Kosovo sa 23,8 i Albanija sa 12,03.

Od zemalja regiona, prema Institutu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi, Bosna i Hercegovina sa 31,2 komada oružja na 100 stanovnika peta je u Evropi i deseta u svijetu, visoko sedmo mjesto na evropskoj ljestvici drži Makedonija sa 29,8, dok je Kosovo 11. sa 23,9 komada.

Podatak da su Srbija i Crna Gora po broju oružja u posjedu građana prve u Evropi pokazuju rastući problem kom države moraju stati na put, kažu sagovornici Radija Slobodna Evropa. Centar za ispitivanje javnog mnijenja pri Institutu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi objavio je da u ove dvije zemlje na svakih 100 stanovnika dolazi 39,1 komad lakog naoružanja.

Dobrivoje Radovanović, bivši direktor beogradskog Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, napominje da se ove procjene odnose na broj legalnog ali i nelegalnog oružja i te brojke vidi kao značajan problem za opštu bezbjednost.

“Ako je tačan taj podatak, to otprilike znači nekih tri miliona komada vatrenog oružja u rukama građana Srbije. Ogroman broj tog oružja sigurno je kriminalnog porijekla, odnosno donijet sa ratišta devedesetih godina i neprijavljen. U Srbiji je najveći problem to ilegalno oružje zato što se sa njim čini nekih 80 odsto kriminalnih zločina u Srbiji”, navodi Radovanović.

Autori istraživanja naveli su da legalno i nelegalno naoružanje čiji broj su procenili obuhvata širok spektar oružja, od improvizovanog do fabričkog.

Na globalnoj listi Instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi Srbija i Crna Gora sa 39 komada oružja na 100 ljudi zauzimaju visoko treće mjesto, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država i Jemena.ž

Izvor: slobodna-bosna.ba

Leave a Reply