POGLEDAJTE ŠTA JE GLAVNI CILJ DEKLARACIJE SRBIJE I RS-a: “To je Memorandum 2 i služi da zaštiti režim Milorada Dodika u BiH”

“Taj dokumet je zapravo dugo najavljivani Memorandum 2 i on sadrži slične floskule i sličan nivo političke nepismenosti i neodgovornih političkih namjera prije svega onih koji su sastavljali taj tekst”, smatra historičar Nikola Samardžić.
 Nova godina donosi Srbiji i  Republici Srpskoj novu deklaraciju. Novi rok za njeno usvajanje je Sretenje. Najavljuje ga entitetski predsjednik Milorad Dodik i objašnjava da će deklaracija zapravo biti aneks sporazuma.“Formalni dokument će se zvati Aneks sporazuma o paralelnim vezama, jer mi želimo da to usvoje dva parlamenta i da se to potpiše”,rekao je Dodik.Dok se čeka potpis, javnost u Srbiji podijeljena oko toga da li je odbrana Srba deklaracijom uopšte potrebna.

Čedormir Antić nema dilemu da jeste, ali ne ovakvom deklaracijom.

“U prvom trenutku je najavljena kao nekakav temeljac nove državne politike prema milion i 750 hiljada Srba koji žive u regionu izvan granica Srbije. Međutim, mi sada vidimo da to nije to. Tu je riječ o zaštiti kulture, o zaštiti pisma”, kaže historičar Čedomir Antić.

“Taj dokumet je zapravo dugo najavljivani Memorandum 2 i on sadrži slične floskule i sličan nivo političke nepismenosti i neodgovornih političkih namjera prije svega onih koji su sastavljali taj tekst”, smatra historičar Nikola Samardžić.

Iako tekst nije objavljen, predsjednici Srbije i RS-a ranije su obznanili šta će biti okosnica Deklaracije o opstanku Srba.

“Deklaracija o opstanku Srba”

1. Pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma
2. Pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture
3. Pravo na izučavanje srpske historije i negovanje herojskih i slobodarskih tradicija srpskog naroda
4. Pravo na izučavanje nacionalne geografije
5. Pravo na očuvanje i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa srpskog naroda na njegovom kulturnom prostoru
6. Pravo na informisanje na srpskom jeziku

To je tekst, mislim kako bi rekao, to je stvar potpuno benigna”, rekao je Aleksandar Vučić u avgustu 2017. godine.

Da će biti onih koji će tekst shvatiti maligno, sagovornici N1 nemaju dilemu.

“Nadam se da je taj dokument lokalnog, privremenog karaktera namijenjen jednoj konkretnoj političkoj svrsi, a to je zaštita režima Milorada Dodika u BiH”, smatra Nikola Samardžić.

Čedomir Antić vjeruje da će odbrana Srba na papiru, dobro poslužiti i Aleksandru Vučiću.

“Mi vidimo da predsjednik Vučić to čini više nego njegovi prethodnici, od Miloševića do Tadića, pa čak i Nikolića. Više stavlja nacionalne i državne interese u funkciju sopstvenog izbora. Temelj svih njegovih djelovanja je njegovo mjesto u SNS i njegova potreba da neprekidno vodi stranačku kampanju za neke izbore”, kaže Čedomir Antić.

Ove godine – Vučićevu stranku očekuju beogradski, a Milorada Dodika opšti izbori u BiH.

Loading..