Potvrđeno kako je koronavirus stigao u Bosnu i Hercegovinu

Naučnici Instituta “Ruđer Bošković” otkrili su da je jedan od izvora virusa grupa turista koja je u januaru posjetila Hrvatsku i BiH.

– Detaljno smo analizirali uzorke i otkrili da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Vuhana. Od tamo su ga donijeli Kinezi, koji su turistički bili ovdje u januaru – otkriva za “24sata” Oliver Vugrek iz Instituta “Ruđer Bošković”.

Naučnici su, istražujući samo 21 uzorak, otkrili porijeklo virusa koji hara Hrvatskom, ali za daljnja istraživanja nemaju sredstava. Bez njih se neće znati hoće li vakcine koje se rade u svijetu, imati efekta i kod naših ljudi.

– S istraživanjem smo stali na 21. uzorku. Njih smo detaljno analizirali, od čega je sedam uzoraka dešifrirano 100 posto, a ostali su dešifrirani do 90 posto, jer su bili slabijeg kvaliteta. U ovih sedam stopostotnih uzoraka, otkrili smo da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta – Italije, Austrije i direktno iz Vuhana – naglasio je Vugrek.

Pitali su ga je li riječ o autobusu s Kinezima koji su usred pandemije u Kini došla kod nas, turistički obilazeći Hrvatsku i BiH, a on je potvrdio da se radi o tim turistima.

vijesti.ba

Loading..