PREMIJER ZVIZDIĆ O DODIKOVOJ PRIJETNJI: “Dodik će biti i proći, BiH će ostati jedinstvena i suverena”

Premijer BiH, Denis Zvizdić, prokomentirao je za portal Faktor sve učestalije teze kako Srbija, blago rečeno, ne pokazuje dovoljnu zainteresiranost da spriječi ilegalne prelaske migranata u BiH.

-Ne želim sudjelovati u bilo kakvim “teorijama zavjere”, ali ne smijemo i nećemo zanemariti dobronamjerna upozorenja da naši istočni susjedi ne pokazuju dovoljnu zainteresiranost da spriječe ilegalne prelaske migranata u BiH, kao i da su u ovome momentu migranti smješteni samo na teritoriji FBiH.

O tome smo razgovarali na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH i jedan od stavova i ide u pravcu potrebe ravnomjerne raspodjele ukupnog tereta migrantske krize na čitavu teritoriju BiH, a ne samo na teritoriju FBiH, odnosno Unsko-sanskog kantona. Vrlo sličan stav, da je potrebno da se teret migrantske krize, osim na području Unsko-sanskog kantona, ravnomjerno rasporedi i na druge dijelove BiH, prije nekoliko dana izrekao je i ambasador Wigemark, kazao je Zvizdić.

Premijer Zvizdić je povrdio da će ostati na čelu Vijeća ministara BiH do izbora novog mandatara, te je prokomentirao prijetnju Milorada Dodika da će BiH nestati ako ministar odbrane pošalje ANP u Brisel.

-Više puta sam govorio o uzročno-posljedičnoj relaciji između pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i slanja ANP-a. Riječ je o vrlo ozbiljnoj temi, pa smatram važnim da ponovim nekoliko nepobitnih činjenica. Kao prvo, ja ostajem na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a aktuelno Vijeće ministara u svom mandatu i punom operativnom kapacitetu, sve dok Predsjedništvo BiH ne imenuje mandatara, odnosno dok mandatara, a poslije toga i čitavo novo Vijeće ministara, ne potvrdi Zastupnički dom Parlamenta BiH. Svi znamo da je ključni uvjet da se pokrene i okonča imenovanje novog Vijeća ministara BiH, koji su više puta javno izrekla dva člana Predsjedništva BiH, poštivanje važećeg Zakona o odbrani, važećih odluka Predsjedništva BiH i važeće Strategije vanjske politike BiH, koje jasno nalažu svim nadležnim institucijama BiH da se nastave procesi euroatlantskih integracija, a to u vezi sa temom o kojoj govorimo znači slanje ANP-a.

Jednostavno kazano, neophodno je da se poštuje vladavina zakona. U protivnom, ulazimo u zonu pravne nesigurnosti i anarhije. Zar neko misli da se, naprimjer, Bošnjacima dopada asimetrija u nadležnostima Doma naroda u FBiH i Vijeća naroda u RS-u? Pa to je najeklatantniji primjer neravnopravnosti i diskriminacije koja onemogućava istinsku zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Bošnjaka na teritoriji RS-a. Ali riječ je o važećim ustavnim rješenjima i ona se moraju poštovati. Dakle, i opet, ključ je u vladavini zakona.

Naravno, princip vladavine zakona važi i za sve druge sfere punog funkcioniranja pravne države, pa tako i za Dodikove bosnofobične izjave. Ne treba zanemariti njihovu zlonamjernost, kao i opasnosti koje takve nepromišljene, neodgovorne i ratnohuškačke izjave sa sobom nose, ali svi znamo da je i u bližoj i u daljoj historiji BiH bilo puno sličnih antibosanski orijentiranih političara, mnogo utjecajnijih od Dodika, koje je uspješno nadvladala državotvornost i cjelovitost BiH. I tako će i dalje biti – Dodik i oni koji slično razmišljaju će proći, a cjelovita, suverena i samostalna BiH će ostati, kazao je premijer Zvizdić.

(S-B)

Loading..