PROVOKACIJA ILI NEŠTO DRUGO?: Dodik najavio postavljanje Emira Kusturice za savjetnika u Predsjedništvu BiH

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je da će mu prvi potez u Predsjedništvu biti imenovanje reditelja Emira Kusturice za savjetnika.

On je u intervjuu za “Večernje novosti” od utorka rekao i da će mu među prvim potezima biti izmjena Poslovnika Predsjedništva, ali i postavljanje zastave Republike Srpske u zgradi Predsjedništva.

-Moj bazični kabinet kao srpskog člana Predsjedništva bit će u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom centru RS. Tu ću obavljati svoje dužnosti. Kada budu sastanci u Predsjedništvu BiH, vidjet ćemo. Ako ne bude zastava RS u Predsjedništvu, sjednice ćemo održavati putem linka – rekao je Dodik.

Upitan očekuje li pritisak druga dva člana Predsjedništva po pitanju članstva BiH u NATO, Dodik je rekao da od toga nema ništa, odnosno da dolazi u obzir saradnja putem Partnerstva za mir.

On je dodao i da namjerava predložiti ostalim članovima Predsjedništva odluku da zatraže od EU da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj, jer bi taj status “umnogome stabilizirao stanje”.

–Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalažu da BiH bude dio EU. Ovo treba da se gleda kao molba, a ne ucjena – zaključio je Dodik.

Govoreći o čestitki koju je nakon izbora dobio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da mu je on poručio da RS i Srbija grade još bolje odnose, kao i Srbija i BiH.

–Radujem se tome da BiH i Srbija grade bolje odnose. BiH nije Sarajevo i to svima mora biti jasno. Isto tako BiH nije jedan član Predsjedništva – rekao je Dodik.

On je sinoć poručio i da BiH ne može priznati Kosovo.

Loading..