PUTIN NA MUKAMA: Rusija će ubrzo biti izložena teškim sankcijama EU

Evropska unija priprema se da uvede zabrane putovanja i zamrzavanje sredstava saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina u martu, eventualno uoči samita EU, nakon što je na sastanku ambasadora EU dato odobrenje za kaznene mjere, saopćili su diplomati.

Reuters je javio 11. februara da bi sankcije, u odgovoru na zatvaranje Putinovog glavnog domaćeg kritičara Alekseja Navalnog, mogle biti prve koje su uvedene na osnovu novog pravnog okvira EU, usvojenog u decembru, koji omogućava bloku da poduzima mjere protiv prekršioca ljudskih prava širom svijeta.

– Očekujem da će dodatne sankcije biti uvedene prije samita EU u martu – izjavio je visoki diplomata EU, misleći na okupljanje 27 čelnika članica bloka 25. i 26. marta u Bruxellesu. Ministri vanjskih poslova EU sastaju se 22. marta.

Na sastanku ambasadora EU u srijedu iskazana je široka podrška sankcijama, dok su države kao što su Švedska, Njemačka, Francuska, Poljska i baltičke zemlje, pozvale na zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava, prenosi Reuters.

Izvor: SB

Loading..