REIS KAVAZOVIĆ: PO KO ZNA KOJI PUT BOSANSKI MUSLIMANI TRPE ZBOG ZLONAMJERNE PROPAGANDE NAŠIH KOMŠIJA

Po ko zna koji put bosanski muslimani trpe zbog zlonamjerne propagande naših komšija. Najveći problem i predstavljaju politike i političari koji nemaju časne namjere prema Bošnjacima, muslimanima. Takva propaganda je rezultirala genocidom i udruženim zločinačkim poduhvatom, kaže reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u intervjuu za portal Klix.ba. Reis se osvrnuo i na problem djelovanja tzv. paradžemata.

Reis je komentirao i izjave određenih političara iz regije da je BiH zemlja u kojoj postoji veliki broj potencijalnih islamskih terorista.

“Mislim da je svima koji žive ovdje i koji žele da znaju istinu jasno da se radi o zlonamjernoj propagandi. To su potvrdili i svi relevantni domaći i međunarodni akteri. Mi smo više puta upozorili sve one koji politiziraju opasnost od ekstremizma, koji nije samo vjerski motiviran, nego ima svoje različite manifestacije, da to ne rade. Rekli smo jasno da su radikali i ekstremisti, u čije god ime nastupali, opasnost za sve nas i da nema naših i njihovih ekstremista, nego da sve ekstremiste, bili oni vjerski fanatici, nacionalisti čije su ideologije dovele do agresije, udruženih zločinačkih poduhvata i genocida na ovim prostorima ili drugi oblici povampirenog neofašizma nemaju mjesta u svijetu koji zajedno pokušavamo izgraditi za našu djecu na ovim prostorima. Po ko zna koji put bosanski muslimani trpe zbog zlonamjerne propagande naših komšija. Najveći problem i predstavljaju politike i političari koji nemaju časne namjere prema Bošnjacima, muslimanima. Takva propaganda je rezultirala genocidom i udruženim zločinačkim poduhvatom. Moramo biti osjetljivi na njihovu propagandu, ali isto tako ne zatvarati oči pred problemom radikalizma, na svim stranama, koji skoro u pravilu vodi u teror”.

Reis Kavazović je razočaran političkim opstrukcijama po pitanju potpisivanja sporazuma Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s državom.

“Čudi nas blokiranje potpisivanja ovog ugovora. Teško nam je povjerovati da je neko odlučio i ovo pitanje politizirati. Uradili smo sve što je trebalo da dođe do potpisivanja tog ugovora. On ne sadrži ništa sporno ili nešto što odudara od visokih standarda sekularne države. Naprotiv, njime se garantira minimum vjerskih sloboda koje bi svaka država morala osigurati svojim građanima, uzimajući u obzir neke posebnosti islamskog vjerozakona. Posebno je zanimljivo da skoro identične ugovore već dugi niz godina s našom državom imaju potpisane druge dvije vjerske zajednice. O ugovoru države Bosne i Hercegovine s Islamskom zajednicom u BiH su raspravljali i političari i crkveni dostojanstvenici pravoslavne crkve. Sada njegovo potpisivanje blokira hrvatski član Predsjedništva BiH (Dragan Čović op.a.). To je loša poruka koja se šalje i govori puno o odnosu mnogih prema Islamskoj zajednici i muslimanima na ovim prostorima. Mi se u Bosni i Hercegovini osjećamo diskriminiranim kada o tome govorimo”.

Izvor: Klix.ba

Loading..