Rušenje države: Dodik ipak iznio zastavu RS-a u svečani salon Predsjedništva BiH

Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine jasno je precizirao da se zastavom Bosne i Hercegovine predstavlja Bosna i Hercegovina te da se zastava ističe kao simbol države Bosne i Hercegovine.

Ovim zakonom određeno je i da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da “druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH”.

I pored ovako jasne zakonske odredbe, Milorad Dodik ispunio je predizborno obećanje i izjednačio zastavu države BiH sa zastavom Republike Srpske u zgradi kolektivnog šefa države u Sarajevu. i time izjednačio zastavu države BiH sa zastavom entiteta u zgradi kolektivnog šefa države u Sarajevu.

Dodik je danas primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića. Riječ je o prvom sastanku Dodika sa stranim ambasadorom u zgradi Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH primio je Đorđevića pod zastavama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Srbije.

Riječ je o presedanu s obzirom na to da je bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog Mladen Ivanić primao akreditivna pisma isključivo pod zastavom države BiH dok je zastavu manjeg bh. entiteta držao u svom kabinetu.

Prije Ivanića dužnost člana Predsjedništva BiH s teritorije RS-a obnašao je Nebojša Radmanović, visoki funkcioner Dodikovog SNSD-a. I on je, kao i Ivanić, akreditivna pisma primao samo pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Istim principom vodio se i bivši član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović koji je u svom kabinetu imao zastavu hrvatskog naroda dok je akreditivna pismo stranih ambasadora primao pod zastavom BiH.

Izvor: Klix /

Loading..