Rusija i Putin otvaraju pitanje granica na Balkanu

Govoreći o granici Kosova i Srbije, Haradinaj je rekao da je ona duga 381 km i da nije mijenjana još iz vremena bivše Jugoslavije

Otvaranje graničnog pitanja na Balkanu je plan Rusije i predsjednika Vladimira Putina, izjavio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, prenosi B92.

On tvrdi da je otvaranje ovog pitanja plan Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina.

Prema njegovim riječima, niko neće uspjeti u tome, jer bi to, kaže, značilo tragediju za region.

Govoreći o granici Kosova i Srbije, Haradinaj je rekao da je ona duga 381 km i da nije mijenjana još iz vremena bivše Jugoslavije.

Ta granica je, kaže, potvrđena i odlukom Međunarodnog suda.

“Mi imamo kosovsko-srpsku granicu. Takođe treba da je poštuje i Srbija”, rekao je Haradinaj.

Dodao je da ne zna šta je htio da kaže kosovski predsjednik Hašim Tači kada je govorio o Preševskoj dolini i istaknuo da Priština nema teritorijalnih pretenzija niti je spremna da prihvati priznanje kosovske nezavisnosti u zamjenu za teritoriju.

“Ako je to cijena, priznanje nam ne treba. Još uvijek možemo da čekamo. Možemo i bez dogovora”, kazao je Hradinaj, piše Koha.

Prištinski Zeri je prenio da je Haradinaj rekao da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo nastaviti što je prije moguće, ali da će nametnute takse na proizvode iz Srbije ostati na snazi jer, kako smatra, dijalog i takse su dvije odvojene teme.

Haradinaj kaže da ne vidi nikakvu prepreku za EU da kao posrednik u tom procesu ne sazove sastanak.

Stav prištinski institucija se, međutim, neće promijeniti, tvrdi Haradinaj.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Leave a Reply