RUSKI AKADEMIK UKOPAO DODIKA: “Sada je jasno da je ovo dodatni korak na putu ulaska zemlje u NATO”!

O tome može li se pristanak rukovodstva Republike Srpske na slanje dokumenta pod malo izmijenjenim nazivom u Bruxelles smatrati nekom vrstom “predaje” Sjevernoatlantskom savezu, za EurAsia Daily govoro je ruski akademik Georgij Engelhardt.

Prema ruskom povjesničaru, istraživaču Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Georgiju Engelhardtu, o sudbini daljnje integracije Bosne i Hercegovine u NATO, najvjerovatnije, ubuduće neće odlučivati samo vodstvo Bosne i Hercegovine, već vodstvo Sjevernoatlantskog saveza.

“Prema izvještajima, Sarajevo planira poslati dokument u Bruxelles koji će potom tumačiti NATO. Rad se ne naziva „Godišnji nacionalni plan djelovanja“ (ANP), kako se prvobitno tražilo, već „Program reformi“. Ali sada je jasno da je ovo dodatni korak na putu ulaska zemlje u NATO. Je li ovo konačan ili ne i hoće li Republika Srpska dodatno blokirati taj proces, to je drugo pitanje“, smatra ruski stručnjak.

Engelhardt je također skrenuo pažnju na činjenicu da su neki predstavnici vodstva Republike Srpske izjavili da dokument dogovoren na razini predstavnika tri vodeće nacionalne stranke u Bosni i Hercegovini zemlju približava Individualnom planu partnerstva s NATO paktom i da je to u suštini samo IPAP kojeg već ima Srbija s NATO paktom i oni samo „drže korak s Beogradom“.

“Donedavno se IPAP smatrao najvišim oblikom suradnje sa savezom za zemlje koje mu nisu pristupile. Ako ljudi u Banja Luci ovaj budući dokument izjednače sa sporazumom IPAP, jasno je da je to svojevrsni ustupak u odnosu na trenutnu situaciju. Koliko je taj ustupak sudbonosan i konačan i hoće li Milorad Dodik i njegovi suradnici dodatno usporiti, taj proces tek treba razjasniti“, zaključio je Georgij Engelhardt.

Loading..