SAVJETNIK REISA KAVAZOVIĆA POSLAO ŽESTOKU PORUKU DAČIĆU: “Isto ste pričali uoči genocida nad Bošnjacima…”

Žestoka poruka Muhameda Jusića!

”Bosna i Hercegovina nije i nikad neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci. Da sad ne pretjerujem, počinjem da ličim na Mileta Dodika”, poručio je Dačić.

Muhamed Jusić, savjetnik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini žestoko je danas odogovorio na tvrdnje Ivice Dačića, šefa srbijanske diplomatije i bivšeg glasnogovornika „balkanskog kasapina“ Slobodana Miloševića da „BiH nije i nikada neće biti muslimanska, kako to hoće Bošnjaci”.

Veoma opasne tvrdnje koje nose prizvuk ‘90-ih kada je pod istim optužbama – dakle, da bosanski muslimani žele islamsku državu – započela realizacija genocidnog projekta, znakovito, notorni Dačić izgovorio je na Saboru SNSD-a u Banjoj Luci.

„Očito je da u javnom diskursu imamo kampanju koji vode politički i vjerski zvaničnici nacionalističkih elita u srpskom narodu kojom se svakodnevno problematizira i, s negativnom konotacijama, u prvi plan ističe islamski identitet Bošnjaka, ali i Albanaca“, kazao je za Radiosarajevo.ba Jusić.

On smatra da je to dio šireg plana u koji ima veze s promjenama koje se dešavaju na političkom nebu Europe.

„Pokušaj je to da se podilazi islamofobičnoj ekatremističkoj evropskoj desnici, ali i da se nastavi sa dehumanizacijom muslimana koji se moraju naviknuti na ponižavanja i uvrde. Kako drugačije objsniti to da nemate javne osude, skoro nikakve reakcije u BiH i Srbiji kada Dodik kaže da se sa munara arlauče, ili kada zastupnici u Skupštini RS-a jedni druge vrijeđaju na način da se međusobno nazivaju efendijama!? Da najveći vjerski autoritet SPC kaže da je „poturica gori od Turčina“, odnosno da su oni koji su na ovim prostorima prešli na islam mjera izdaje i zla.

Problem sa dehumanizacijom je što je ona uvijek prvi korak u realizaciji genocidne namjere“, kazao je Jusić podsjećajući da je tako bilo i ‘90-ih uoči početka genocida nad Bošnjacima, ali i ‘40-ih kada su u Europi istrijebljivani Jevreji.

Prilikom obraćanja gostiju, na Saboru SNSD-a u subotu gromoglasnim aplauzom dočekan je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, koji je kazao da Bosna i Hercegovina ”nije i nikada neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci”.

”Bosna i Hercegovina nije i nikad neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci. Da sad ne pretjerujem, počinjem da ličim na Mileta Dodika”, poručio je Dačić.

(SB / ZS)

Loading..