SENZACIJA IZ MANJEG ENTITETA: MUP RS-a odustaje od rezervnog sastava policije!

Iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini Republike Srpske, povučeni su članovi koji se odnose na rezervni sastav policije, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Kako je navedeno članovi su povučeni s obzirom da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju.

U budućem periodu, Ministarstvo unutrašnjih poslova će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture Ministarstva, stoji u saopćenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odlučilo reorganizirati svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove u Republici Srpskoj, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata, te će radi boljeg funkcioniranja, Jedinice za podršku promijeniti naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom Ministarstva unutrašnjih poslova, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji, saopćeno je iz MUP-a RS.

Brojni međunarodni zvaničnici u BiH ocijenili su nepotrebnim formiranje rezervnog sastava policije, o čemu je, između ostalog, razgovarano i na posljednjoj sjednici Vijeća za primjenu mira.
“Mi mislimo da postojeći sastav policije može odgovoriti na sve te izazove i nije trenutak za formiranje nekih novih jedinica”, kazao je šef OHR-a, Valentin Inzko nakon sjednice PIC-a.

Ministratsvo unutrašnjih poslova Federacije BiH, također je iniciralo promjenu zakonskih odredbi kako bi se kreirao pravni okvir za formiranje rezervnog sastava policije, u slučaju da RS istraje u svojoj namjeri.

No, nakon posljednjeg, prilično iznenađujućeg poteza policije RS-a, vjerovatno će i Federacija BiH odustati od formiranja rezervnog sastava policije.

(S.B.)

Leave a Reply