ŠOKANTAN PETAK: Uhapšen general Atif Dudaković, četiri komandanta i sedam nižih oficira, bivših pripadnika naše Armije!

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina, potvrđeno je za Klix.ba iz izvora bliskih generalu Dudakoviću.
Dudaković je uhapšen u svom stanu u Bihaću nakon čega se sa pripadnicima SIPA-e uputio ka Sarajevu.

Pored Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti. Nezvanično, uhapšen je i Ibrahim Nadarević, bivši ministar za boračka pitanja FBiH.

Akcija traje od ranih jutarnjih sati, a SIPA pretresa nekoliko lokacija.

Optužnica za ratne zločine godinama je bila dio špekulacija u vezi s bivšim komandantom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod.

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”, tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i Narodnom odbranom Fikreta Abdića.

Kako saznajemo, pored bivšeg generala Armije Republike BiH Atifa Dudakovića jutros su u Ključu uhapšeni nekadašnji pripadnici 5 Korpusa Armije RBiH Ejub Koženjić i Huso Balagić.

Uhapšen je Ibrahim Nadarević, aktuelni savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića i bivši ministar za pitanja boraca i invalida FBiH.

Nadarević je bio komandant 517 brdske brigade Petog korpusa. Nadarević je imenovan za savjetnika Safeta Softića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, 6. marta 2015. godine. U periodu od 2005. do 2006. godine obnašao je funkciju savjetnika predsjednika Vlade FBiH, a od 2006. do 2014. bio je zastupnik u Parlamentu FBiH.

Kako nezvanično saznajemo cilj akcije SIPA-e je hapšenje 4 komandanta i 7 nižih oficira i pripadnika Petog korpusa.

IZVOR: klix.ba

Loading..