SPECIJALIZIRANO TUŽILAŠTVO U HAGU NAPRAVILO POMETNJU NA KOSOVU: Thaci odložio obraćanje povodom prijedloga optužnice

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odložio je za sutra obraćanje građanima povodom prijedloga Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da se protiv njega i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija podigne optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Thaci će se građanima obratiti u ponedjeljak 29. juna u 20 sati, umjesto danas, kako je bilo najavljeno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da je Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Thaci, Veseli i druge osobe terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje, progon i mučenje.

Kako smatraju poznavaoci ustavnog prava i Ustava Kosova, Thaci nije dužan da podnese ostavku na mjesto predsjednika sve dok optužnicu protiv njega ne potvrdi sudija prethodnog postupka Specijalnog suda.

Ako se to desi, on je dužan da odmah podnese ostavku jer je Ustavom Kosova predviđeno da funkciju predsjednika ne može da obavlja osoba koja je optužena za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

U slučaju ostavke predsjednika, tu funkciju obavlja predsjednik Skupštine Kosova.

Na Kosovu ima različitih mišljenja treba li Thaci odmah da podnese ostavku i da se sa optužbama Specijalnog suda suoči kao običan građanin ili da, ukoliko to ne učini, “nanese veliku štetu Kosovu”.

(SB)

Loading..