SRAMAN ISPAD – Ivanić: Nema saglasnosti Predsjedništva BiH za bosanski jezik u Australiji

Za odvijanje nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, ne postoji nikakva saglasnost Predsjedništva BiH, rečeno je danas u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

Iz kabineta je saopšteno da je odluka o uvođenju bosanskog jezika u škole u Novom Južnom Velsu odluka australijskih vlasti.

“Ovo pitanje nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva BiH, te samim tim ne postoji nikakva saglasnost Predsjedništva BiH”, ističe se u saopštenju, prenosi Srna.

U saopštenju se dodaje da je, ukoliko je ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić poduzimao neke aktivnosti u vezi sa ovim, isključivo to radio kao privatno lice, a ne kao ambasador BiH.

Ambasada BiH u Kanberi saopštila je da je ovog vikenda, prvi put u istoriji, započela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, Australija.

Razred učenika građana porijeklom iz BiH je vodila učiteljica Lejla Lihovac pod rukovodećim nadzorom direktora Bosanske etničke škole u Liverpulu Đenite Čengić Karup.

Navodi se da će od sada svake subote tokom školske godine, u prostoru srednje škole Liverpul haj skul nastavu pohađati i učenici na predmetu bosanski jezik.

U Ambasadi BiH u Kanberi smatraju da je to veoma značajan pomak za bosansku zajednicu u Novom Južnom Velsu, jer činom uvrštavanja bosanskog jezika u javni obrazovni proces sa desetinama drugih jezika svijeta ovaj jezik postaje jedan od izbornih predmeta koji učenici mogu birati u državnim školama.

Od ranije, ovaj status, bosanski jezik ima u državnim školama u australijskoj državi Viktorija, gdje procesom rukovodi predsjednik udruženja nastavnika bosanskog jezika profesor Sead Omerović sa saradnicima.

(Radiosarajevo.ba)

Loading..