SRPSKI MEDIJI GRME: “Nastavlja se cijepenje Srbije – iza Sulejmana Ugljanina stoje Britanci i Milo Đukanović”!

Bošnjačko nacionalno vijeće traži poseban status za Sandžak prema kojem bi dobilii svoj parlament i policiju. ‘Sve je to maslo britanskih špijuna i Đukanovića’, tvrde Srbi

Bošnjačko nacionalno vijeće – najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Srbiji – pokrenulo je ‘Inicijativu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak’ koju su mnogi, a ponajviše provučićevi tabloidi ocijenili – početkom razbijanja Srbije.

Doduše, zahtjevi BNV-a, kojim predsjedava najvažnija politička figura Sandžaka Sulejman Ugljanin, dali su im dosta povoda da prijedlog shvate kontraverznim i separatističkim.

Naime, zatražena je uspostava posebnog statusa za Sandžak, prema kojem bi funkcije državne vlasti, umjesto beogradskih, preuzele lokalne institucije. Sandžak bi tako dobio demokratski izabranu Skupštinu, Guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti, a također i vlastitu policiju i sudstvo.

Demilitarizacija teritorije

Prema inicijativi, Sandžak je teritorijalno politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive, a status konstituivnih naroda priznao bi se Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima.

Teritorij Sandžaka bi obuhvaćale općine koje se nalaze i u današnjoj Srbiji i Crnoj Gori, a u skladu s tim poseban režim bi vrijedio i za kontrolu granica – nju bi trebale obavljati međunarodne snage.

Osim toga, područje Sandžaka bilo bi trajno demilitarizirano, što bi obvezalo državne vlasti da s tog područja povuku sve vojne efektive, ali i policijske snage koje premašuju potrebe ‘normalnih okolnosti’.

Šutnja u Crnoj Gori

Crnogorski mediji zasad ne dižu paniku, osim Borbe, za koju se ionako smatra da je prosrpski orijentirana. A oni imaju i odgovor zašto je tako, pa navode da je to zajednička inicijativa crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića i britanskih tajnih službi.

‘Agenti MI6 već nekoliko mjeseci pripremaju teren za destabilizaciju Balkana. Vlasti u Podgorici su im pružile svu logistiku i intenzivno preko svojih službi pomažu u ostvarenju plana. Republika Sandžak je projekt MI6. Za ostvarivanje tog plana zvanična Podgorica pomaže Ugljaninu, zasad ispod žita, ali poznato je da su Ugljanin i Đukanović stari saveznici’, navodi Borba.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas Sulejmanu Ugljaninu da najprije pita Bošnjake da li su spremni da zbog njegove pohlepe uđu u sukobe i ratove.

  • Neka pita svoje sunarodnike hoće li mu dati svoju djecu da ih potroši u svom ludilu. Bošnjaci i Srbi u Raškoj oblasti žive dobro i u miru, brinu ih iste brige, raduju iste stvari, i pođjednako ih plaše budale koje kada nisu ministri u Beogradu traže rat za njihovu fotelju – izjavio je Vulin komentarišući inicijativu BNV iza koga stoji Ugljanin.

Vulin je zatražio od tužilaštva da djeluje i zaštiti mir i zakon zbog, kako je rekao, Bošnjaka i Srba, zbog sve naše djece.

  • Što jedan lud pokvari hiljade mudrih ne mogu da isprave. Djelujte silom zakona dok budala ne izazove silu po zakonu, a tada je kasno – poručio je Vulin u saopćenju.

(S.B./Agencije)

Leave a Reply