SRPSKI ZLOČINAC RADOMIR ŠUŠNJAR ODGOVORAN ZA “ŽIVU LOMAČU” U VIŠEGRADU, IZJASNIO SE DA “NIJE KRIV”

Ratni zločinac Radomir Šušnjar jedan je od odgovornih srpskih ratnih zločinaca koji su u junu 1992. u kući Adema Omeragića, koja je danas u vlasništvu njegove kćerke Sumbule Zebe, u Pionirskoj ulici zatvorili i žive spali 57 bošnjačkih civila, po nekim navodima 59, među kojima je bilo sedamnaestoro djece. Nikada ništa nije pronađeno od ostataka žrtava genocida.

Suđenje Radomiru Šušnjaru za ubistva 57 civila počinjena u višegradskoj Pionirskoj ulici u junu 1992. godine, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim izlaganjem Državnog tužilaštva.

U optužnici, koju je pročitao tužilac Seid Marušić, navedeno je da su 16. juna 1992., ili približno tog datuma, Šušnjar te Milan i Sredoje Lukić, naoružani automatskim puškama, došli do kuće u Pionirskoj ulici na području Višegrada gdje su dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Koritnik. Šušnjar je, prema navodima optužnice, kod sebe imao i nož.

Kako je rekao tužilac, Milan i Sredoje Lukić su od civila, uz prijetnje da će ih ubiti, oduzeli nakit i ostale dragocjenosti, nakon čega je Šušnjar pretresao civile kako bi se uvjerio da li je neko od njih nešto zadržao, te su ih natjerali da prijeđu u drugu kuću.

“Ugurao je posljednjeg civila i zaključao vrata, nakon čega je Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu koja je u kući izazvala požar. Šušnjar je ubacio ručnu bombu, nakon čega su iz automatskog oružja pucali po kući kako bi spriječi civile da pobjegnu”, rekao je tužilac.

“Pod izgovorom da im je ugrožena sigurnost, a u namjeri da ih liše života, naređivali da izađu iz privatne kuće i da u koloni pređu u drugu privatnu kuću, gdje su ih natjerali da uđu u prostoriju u prizemlju kuće, kojom prilikom je u tu prostoriju Radomir Šušnjar ugurao posljednjeg civila u koloni i zaključao vrata, onemogućavajući time da civili izađu i pobjegnu iz kuće, da bi potom u tu prostoriju Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu, nakon čega je Radomir Šušnjar u tu prostoriju ubacio ručnu bombu, dok su svi istovremeno iz automatskog oružja pucali po kući, kako bi spriječili civile da pobjegnu”, naveli su iz Suda BiH.

Dodao je i kako posmrtni ostaci ubijenih nikada nisu pronađeni, a da je ovaj masakr preživjelo nekoliko osoba.

Milana Lukića je Haški tribunal – zbog zločina počinjenih u Višegradu, među kojima su i ubistva u Pionirskoj ulici – osudio na doživotnu zatvorsku kaznu, dok je Sredoje Lukić osuđen na 27 godina zatvora.

Na upit Suda da li je razumio optužnicu, Šušnjar je rekao: “Jesam razumio, ali ja nisam taj.”

Tužilac Marušić je u uvodnoj riječi naveo da će Tužilaštvo tokom suđenja dokazati da su radnje optuženog povezane s oružanim sukobom na području Višegrada, kao i da je u inkriminisano vrijeme bio u grupi koju je predvodio Milan Lukić.

“Iz iskaza svjedoka koji su bili očevici proizlazi na koji su način preživjeli, kako je došlo do događaja, ali i premještanja iz jedne u drugu kuću, te o učešću optuženog u tim djelima”, dodao je tužilac.

Odbrana nije iznosila uvodnu riječ.

Neposredno prije početka suđenja, na statusnoj konferenciji je rečeno da Tužilaštvo planira saslušati 17 svjedoka i vještaka, a tužilac Marušić je pojasnio da su među njima očevici ubistava.

Šušnjar je krajem juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.

Nastavak suđenja je 6. septembra, kada je planirano saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva.

(bosnjaci.net/birn)

Leave a Reply