ŠTA ĆE VUČIĆU OVAJ UBICA: S kim Srbija pregovara o kupovini prvog DRONA UBICE

Kako Sputnjik nezvanično saznaje u Vojsci Srbije, za sada se pregovara sa izraelskim kompanijama čije se letelice na tržištu trenutno najbolje kotiraju. Pregovori su u povoju, a istovremeno se razgovara sa još nekoliko proizvođača iz drugih zemalja.

Govoreći o modernizaciji, opremanju i naoružavanju vojske predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon vježbe u Nikincima proteklog vikenda izjavio je da Srbija sa pojedinim zemljama pregovara o nabavci naoružanih bespilotnih letilica.

Iako ozbiljno ulaže u vojnu tehniku, do sada nije bilo riječi o uvozu dronova, jer se u ovom segmentu opremanja računalo na domaću pamet.

Kako Sputnjik nezvanično saznaje u Vojsci Srbije, za sada se pregovara sa izraelskim kompanijama čije se letilice na tržištu trenutno najbolje kotiraju. Pregovori su u povoju, a istovremeno se razgovara sa još nekoliko proizvođača iz drugih zemalja.

Predsjednik Vučić je eventualnu kupovinu objasnio činjenicom da „u tome naša pamet nije dovoljno daleko odmakla“ i dodao da će biti ulaganja u naše inženjere, jer je želja da sami proizvedemo „Pegaza“ i „Vrapca“, kao što su proizveli „Miloša“ i „Lazara“.

Očigledno je procenjeno da je Srbiji neophodan i naoružani dron, jer su pomenuti „Pegaz“ i „Vrabac“, letilice razvijene na Vojnotehničkom institutu, namenjeni izviđanju i osmatranju na daljinama do 12 kilometara. Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je ovo dobra odluka, jer je naoružani dron izuzetno korisno sredstvo.

„To je trend koji mora da se prati, pokušalo se sa razvojem domaće letelice ’Pegaz‘, ali očigledno je taj razvoj daleko od kraja i da je otvoreno pitanje da se kupi jedna korisna bespilotna letelica, koja će osim izviđačke imati i verziju sa naoružanjem. U ovom trenutku mi u naoružanju imamo samo male letelice ’Orbiter 2‘, izraelskog porekla, ali to su letelice za izviđanje na maloj dubini od desetak kilometara. Naravno da je potrebno povećati kapacitet i doći do letelica koje su barem ekvivalent onome što postoji u regionu“, kaže ovaj vojni analitičar.

Komentarišući informaciju da pregovaramo sa izraelskim kompanijama, Radić za Sputnjik kaže da naoružane bespilotne letelice u našem regionu trenutno ima samo policija Makedonije, iako u toj zemlji ta informacija nikada zvanično nije objavljena. Reč je upravo o dronu izraelske proizvodnje „Hermes 450“, kaže on.