Strahovito težak udarac za Dodika iz FBiH: Milorade, o ovom možeš samo sanjati

Posljednjih dana se sve više govori o izboru potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda iako još nema konkretnih pomaka u pregovorima SDA i HDZ-a vezanih za formiranje novog saziva Vlade ovog entiteta. Poznato je da HDZ uslovljava konstituisanje federalne vlasti izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izigran dogovor

Međutim, priču o imenovanju potpredsjednika FBiH na neki način je aktualizirao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji posljednjih sedmica ponavlja kako stranka na čijem je čelu neće odustati od ideje da imenuje nasljednika Milana Dunovića. Komentarišući ovo pitanje, Dodik je za O kanal i Oslobođenje kazao ​da trenutno nema nikakvih razgovora sa SDA.

– SDA odbija svaku vrstu razgovora. Ja sam im rekao da, ako hoće Senada Bratića u Narodnoj skupštini, onda ja biram potpredsjednika u Federaciji, jer su to entiteti, poručio je lider SNSD-a.

Potpredsjednik RS-a i član Predsjedništva SDA Ramiz Salkić za Oslobođenje kaže da se dvije funkcije koje Dodik želi dovesti u istu ravan ne mogu nikako porediti.

– Jedan od osnovnih razloga je i ustavna nadležnost potpredsjednika u FBiH i u RS-u. One su dijametralno suprotne. Gospodin Bratić je izabran za narodnog poslanika i logično je da u rukovodstvu Doma bude neko ko ima podršku Bošnjaka. S druge strane, naš klub u NSRS-u je ranije imao određene dogovore sa predstavnicima SNSD-a i skupštinske većine na bazi kojih je gospodin Bratić izabran, tako da je SNSD smjenom Bratića izigrao taj dogovor, napominje Salkić.

Ističe kako se ovlasti potpredsjednika NSRS-a svode na eventualno vođenje sjednice, dok potpredsjednik FBiH može značajno da utiče na procese u ovom entitetu.

– Milorad Dodik može samo sanjati tu funkciju. To nisu isti nivoi. Ako Dodik govori o Bratiću, onda eventualno može paralelu povlačiti sa potpredsjednikom federalnog Parlamenta ako hoće istu ravan, naglašava Salkić, te konstatuje da potpredsjednik u RS-u nema nikakvu nadležnost.

– Ni ja ni gospodin Jerković je nemamo. Kuburimo i vodimo bitku kako uopšte da funkcionišemo, navodi on.

​Dodaje kako su priče o tome da SNSD preuzima ministarstvo u Vladi FBiH, a SDA u Vladi RS-a, na nivou špekulacija.

– Ako je SNSD zainteresiran da dobije nekog ministra u FBiH, onda je logično da daju ministra u Vladi RS-a. Govoriti sada o ministarstvu za koje smo zainteresovani nema smisla. Mi smo zainteresovani da se otvore razgovori, da se izjednače nadležnosti potpredsjednika u FBiH i RS-u, te federalnog Doma naroda i Vijeća naroda u RS-u. Da li da to bude na nivou onoga što su potpredsjednici u RS-u ili na nivou onoga što je Dom naroda u FBiH, ali mi moramo tražiti jednaka rješenja koja će proizvesti jednaka prava i jednake mogućnosti za sve građane na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ovako imamo diskriminaciju uprkos odluci Ustavnog suda BiH da su svi konstitutivni na cijelom prostoru zemlje, zaključuje Salkić.

Loading..