Švedska-Bošnjaci dali doprinos u izgradnji munare: Ezan će se učiti petkom za džumu

Poslije višegodišnjih napora, u gradu Karlskruna, na jugu Švedske, konačno je podignuta munara visoka 17,5 metara.

Za njezinu izgradnju zaslužno je Islamsko kulturno udruženje koje okuplja muslimane u ovom dijelu te skandinavske zemlje, javlja bh. informativni servis INS .

Kad Bugojanci grade

To je prva munara u južnom kantonu Blekinge, ali vrlo dragocjena jer će se sa nje ezan učiti petkom u vrijeme džuma-namaza.

“Naše društvo nije spremno za molitvene pozive pet puta dnevno, sedam dana u sedmici. Dakle, to će biti samo molitveni poziv petkom u vrijeme molitve sredinom dana”, švedskoj javnosti je objasnio Mulo Đopa, potpredsjednik Islamskog kulturnog udruženja, inače rodom iz Bugojna.

Kratkoročno ćemo, dodao je Đopa, postaviti zvučnike, ali poziv na džumu će se čuti samo u bližoj okolini. Ideja o izgradnji prave džamije na ovom lokalitetu živi više od 20 godina, koliko su trajali i razgovori sa lokalnim vlastima i formalno uređenje administrativnih pitanja.

Više od pet godina je Islamsko kulturno udruženje planiralo je preuređenje prostorija koje su ranije korištene za sportske aktivnosti u naselju Kungsmarken u Karlskroni, što su švedske vlasti, na kraju, odobrile.

“Borili smo se nekoliko godina da skupimo novac za izgradnju. Ja sam lično išao od vrata do vrata i tražio doprinos” kaže Đopa.

Prikupljeni novac bio je dovoljan za materijal kojim se gradila munara. Oko 40 članova udruženja je dobrovoljno radilo na njezinom podizanju.

Na izgradnji munare radio je i Bugojanc Ramiz Ahmetović, Đopin sugrađanin iz domovine i prijatelj iz djetinjstva. On je do sada na Balkanu gradio čak 170 munara.

“Zahvaljujući njegovom iskustvu i uputstvima, prošlo je brzo, munara je nikla za samo tri sedmice” ponosno priča Đopa.

Važno za integraciju

Materijal za munaru koštao je 170.000 švedskih kruna (oko 34.000KM), a izvođači radova su bili članovi udruženja koji su uvakufili svoj rad da bi munara postala stvarnost.

Sljedeći korak za ovo udruženje jeste izgradnja novog ulaza u džamiju. Đopa dodaje da investicija u Kungsmarken znači puno za članove udruženja i njihovu integraciju, s obzirom da na Kungsmarkenu žive muslimani iz 50 različitih nacionalnih skupina.

“Svi su tako zahvalni i srećni kada vide munaru koja postoji u Švedskoj, kao i u njihovim zemljama u kojima su razarane ratom. Tako se mogu prilagoditi i brže integrisati jer mogu praktikovati svoju vjeru”, kaže Đopa.

Loading..