TEREN IM JE POZNAT: Palmer otkriva dio Bidenovog pristupa prema Balkanu

“Administracija novoizabranog predsjednika Bidena i dalje će imati isti pristup Balkanu, stabilan i kontinuiran, kao i sve prethodne administracije”, rekao je Palmer.

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je da od nove kosovske vlade nakon izbora sljedećeg mjeseca, očekuje da “procijeni pristup dijalogu” s Beogradom.

Palmer je u intervjuu Radio-televiziji Albanije rekao da će administracija novoizabranog predsjednika Bidena i dalje imati isti pristup Balkanu, “stabilan i kontinuiran”, kao i sve prethodne administracije. Sjedinjene Američke Države pozdravljaju novu vladu koja će biti formirana na izborima 14. februara na Kosovu i da će joj biti partner”, dodao je Palmer i od nje očekuje da se bavi različitim temama i pitanjima u interesu građana i mira u regionu.

“Bit ćemo dobar partner ovoj vladi, kao i prethodnim vladama na Kosovu. Vjerujem da će biti važno da se ova vlada pozabavi nekim pitanjima koja i dalje predstavljaju izazov, uključujući vladavinu zakona, transparentno i odgovorno upravljanje, podsticanje ekonomskog rasta i razvojnih mogućnosti za strane investitore. Prilika da se vidi da imaju živu ekonomiju koja omogućava mladim ljudima da vjeruju da je njihova budućnost bolja na Kosovu nego u emigraciji”, neveo je Palmer. Vjeruje, također, da treba procjena pristupa Prištine u vezi s dijalogom s Beogradom.

(Sl.B.)

Loading..