VELIKOSRPSKE NACISTIČKO-FAŠISTIČKE PORUKE MRŽNJE NA VAKUFU ČARŠIJSKE DŽAMIJE U PRIJEDORU

U utorak, 05.03.2019.godine, osvanuli su uvrijedljivi natpisi sa nacističkim porukama (četiri ‘S’) na ulazu u harem Čaršijske džamije u Prijedoru i na garaži čaršijske džamije.

U vrijeme kada sve više govorimo o suživotu toleranciji i sprječavanju djela nastalih iz mržnje, još uvijek ima onih koji su zadojeni fašizmom i mržnjom.

Medžlis Islamske zajednice Prijedor oštro osuđuje ovakve vandalske činove sa izlijevom mržnje prema islamu i Bošnjacima u Prijedoru, te poziva sve vladine i ne vladine organizacije, predstavnike političkog, kulturnog i vjerskog života da osude ovaj čin i doprinesu njegovom spriječavanju u budućnosti.

Tražimo od nadležnih organa da sprovedu istragu o počiniocu/počiniocima i adekvantno ih kazne, s ciljem sprječavanja ovakvih radnjih u buduće.

Ponadali smo se da su mrzitelji uzeli pouku iz slučaja razbijanja prozora na Čaršijskoj džamiji u septembru 2014.god., nažalost kako vidimo još je puno onih koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da su Bošnjaci, muslimani, u Prijedoru svoji na svom i da su se uspjeli vratiti i obnoviti svoje džamije i kuće.

Takvima poručujemo da nas ne mogu zastrašiti i da ćemo i dalje širiti optimizam i slobodno izražavati svoju vjeru, kulturu i tradiciju, piše u saopćenju.

Leave a Reply