Vesna Pusić napušta politiku: Protivila se donošenju deklaracije o položaju Hrvata u BiH u Saboru Hrvatske

Aktuelna zastupnica u Saboru i bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić najavila je odlazak iz politike.

Ova agilna političarka jedna je od rijetkih koji su u kontinuitetu na hrvatskoj političkoj sceni dokazivali korektan i prijateljski odnos prema BiH.

“Ovo nije potpuni odlazak iz politike jer još ću se baviti pisanjem o politici. U stvari, ovo je proces koji je započeo još prije nekoliko godina, u trenutku kada je Hrvatska narodna stranka odlučila promijeniti politiku i koalirati s HDZ-om. Do tada je moja cjelokupna karijera bila usmjerena u izgradnju HNS-a kao liberalno-demokratske stranke, a kada je to zglajzalo, donijela sam odluku o izlasku iz politike”, kazala je Pusić za Jutarnji.hr.

Pusić je 16. maja, nakon održane mise za Bleiburg u Sarajevu koja je izazvala izrazito negativne konotacije velikog dijela bh. javnosti i tokom koje su održani protesti antifašista izrazila poštovanje Sarajevu.

“Sarajevo je još jednom pokazalo svoju veličinu održavši antifašistički skup i odavši poštu žrtvama ustaškog režima”, navela je ona. Pusić je dok je bila ministrica vanjskih poslova RH imala nebrojene inicijative za ubrzanje evropskog puta BiH. Istovremeno, ona se u krajem 2018. u Sarbou usprotivila donošenju deklaracije o položaju Hrvata u BiH u Saboru Hrvatske.

“Sabor može i treba raspravljati o susjednim državama s kojima želi dobre odnose, treba raspravljati o položaju Hrvata u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji. Međutim ovaj tekst deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH. On ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ova Deklaracija govori samo o HDZ-u u BiH, a posredno i o HDZ-u u Hrvatskoj. Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH. Milorad Dodik diktira hrvatske reakcije na situaciju u BiH. Ova Deklaracija je protiv ugleda, utjecaja i naročito direktno protiv interesa Hrvatske”, kazala je tada Pusić.

U više navrata je i podvukla da je “pod parolom posebne brige za Hrvate u BiH, cijeli odnos prepušten jednoj političkoj kliki u BiH sa snažnim krilom u Hrvatskoj”. Pusić je još tokom agresije na BiH prozvala tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i HDZ, referirajući se na protuzakonito slanje Hrvatske vojske preko granice.

Široj javnosti postala je poznata kada je grupa liberalnih intelektualaca početkom jeseni 1993. objavila otvoreno pismo u kojem su zatražili ostavku Franje Tuđmana. Razlozi su bili, dugogodišnja Tuđmanova opsesija podjelom Bosne i Hercegovine, zbog čega je “Hrvatska izložena optužbama i sramoti se pred cijelim civiliziranim svijetom”. Pobrojani su još njegovi uporni pokušaji da se problemi Bosne i Srba u Hrvatskoj rješavaju u pregovorima sa Slobodanom Miloševićem, zatim autoritarni stil vladanja i “bogaćenje HDZ-ove privilegirane oligarhije”.

Izvor: Index.ba/Klix

Loading..