VLADA SRBIJE RATNE ZLOČINCE TRETIRA KAO HEROJE: Ratne dnevnike zločinaca štampalo MINISTARSTVO ODBRANE

Inicijativa mladih za ljudska prava traži od premijerke Ane Brnabić da reaguje na to što Ministarstvo odbrane Srbije, na sajmu knjiga, promoviše ratne zločince Nebojšu Pavkovića i Vladimira Lazarevića.

Ministarstvo odbrane, naime, štampalo je i objavilo njihove ratne dnevnike i memoare, tvrdeći da i osuđeni generali imaju pravo da iznesu svoje viđenje istorijskih događaja u kojima su učestvovali. Ti istorijski događaji, međutim, opisani su u presudama Haškog suda, gde se Pavković osuđuje za deportaciju, prisilno premeštanje, ubistvo i progone, te za kršenje zakona i običaja ratovanja, a Lazarević za pomagnje i podržavanje udruženog zločinačkog poduhvata.

Ko je na sajmu knjiga želio da se upozna s književnim djelima osuđenih ratnih zločinaca, mogao je to da učini na štandu Ministarstva odbrane. S ponosom je to Ministarstvo, kako samo navodi, predstavilo ediciju “Ratnik” u kojoj se rata sjećaju, između ostalih, generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević, prvi pred

Haškim sudom osuđen na 22 godine zatvora, drugi na 14 godina.

“Teško je reći naglas da postoje ljudi koji su u naše ime činili zločine, sa grbom te naše vojske, to je teško reći, ja to znam, ali to je neophodan uslov da bismo postali normalno društvo, da bismo poslali evropska država i da bismo morali da živimo u miru sa susedima. Ne možemo graditi mir, ako slavimo ljude koji su ubijali civile sa te druge strane, tu nema pomirenja”, smatra Ivan Đurić, iz Inicijative mladih za ljudska prava.

U Inicijativi mladih za ljudska prava primjećuju da i Vlada i premijerka na sve ćute. Ne i član Vlade zadužen za odbranu.

Loading..