Vojska čuva BiH na Drini?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik za danas je sazvao hitnu sjednicu državnog vrha, a njegov kolega Željko Komšić zatražio angažman OSBiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je i službeno zahtjev za održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH zbog migrantske krize. Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih, kao i drugih jedinica Oružanih snaga BiH, radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, s ciljem sprečavanja ilegalnih prelazaka.

Kućni red

Komšić predlaže i da Predsjedništvo BiH inicira hitno održavanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH. Nakon toga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio jučer u Banjoj Luci da je za danas sazvao hitnu sjednicu državnog vrha zbog migrantske krize. No, dodao je i da bi to sve mogla biti “jalova priča, jer nema Vijeća ministara koje bi nešto operativno moglo i da uradi”.

Inače, Vlada USK-a usvojila je jučer sve zaključke i predložene mjere Operativne grupe, tako da bi već danas trebao biti uveden kućni red u privremenim prihvatnim centrima, odnosno regulisano kretanje migranata i izbjeglica u Bihaću i Velikoj Kladuši. Intenzivno se radi i na pripremi lokacije Vučjak, gdje bi danas trebala biti izmještena lica za koja trenutno nema smještajnih kapaciteta u centru Bira.

  • Krećemo s provedbom svih mjera, s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije u kantonu, kazao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Iz Vlade zahtijevaju od Željeznica FBiH da prestanu prevoziti ilegalne migrante prema Krajini. I Vijeće ministara BiH usvojilo je jučer informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH, u kojoj se navodi da je od 1. januara do 5. juna Službi za poslove sa strancima prijavljen 9.081 nezakoniti migrant. Predsjedavajući VMBiH Denis Zvizdić potvrdio je da će OSBiH biti angažiran na sprečavanju nadiranja migranata u zemlju, tako što će pružati podršku i fizički sprečavati nadiranje migranata, ali neće koristiti oružje.

image
PREDSJEDNIŠTVO BIH
  • Neophodno je migrantsku krizu ravnomjerno rasporediti na teritoriji cijele BiH, kazao je Zvizdić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je određena nova lokacija i dato zeleno svjetlo za izmještanje migranata koji se nalaze u USK-u. Riječ je o lokaciji Vučjak. Dodao je da će novac za izgradnju centra u Vučjaku biti uzet iz fondova EU za BiH, namijenjenih za poljoprivredu, transport i infrastrukturu, kao što je i do sada činjeno kada je u pitanju problem migracija.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, za Oslobođenje i TV1 kaže da bi država trebala mnogo ozbiljnije da razmotri dalja kretanja migrantske krize i da se uključi u njeno rješavanje.

  • Mislim da to nije samo problem USK-a i gradova kao što su Bihać i Velika Kladuša, nego problem čitave BiH i da se do sada nije ozbiljno pristupilo rješavanju tog problema, nego se čak i zvaničnici ponašaju u onom stilu “šalji dalje” problem. Pa, migranti idu iz Tuzle za Sarajevo, iz Sarajeva za Bihać i obrnuto, kaže Ćeranić.

Dodaje da je sve to “pokazalo da je opravdan bio potez MUP-a RS-a za uvođenje rezervnog sastava”.

Direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović smatra da je doneseni akcioni plan u slučaju kriza ostao samo mrtvo slovo na papiru.

  • Nažalost, sad je sve prepušteno lokalnim zajednicama, posebno Krajine, gdje se nalazi najveći broj izbjeglica. Treba očekivati rast broja migranata i neželjene situacije vezane za sigurnost, govori Hadžović.

I Tuzla ove godine bilježi povećan dolazak migranata. Od januara do kraja maja registrovano je 1.138 lica, dok je u toku cijele 2018. godine registrovano 1.725 migranata.

Cilj je Njemačka

  • Moja porodica je ostala u Pakistanu. Ja sam krenuo preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i sad sam ovdje. Cilj mi je otići u Njemačku, kaže Khan Asif iz Pakistana.

Ingerencije MUP-a TK-a jasno su propisane. Ako policajci u Tuzli imaju dojavu ili u patroli primijete migrante, odvode ih u terenski ured za strance.

  • Nas zabrinjava da imamo povećan dolazak, imamo tu mehku granicu na Drini. Iz pravca Bijeljine i Zvornika nam dolaze poveće grupe migranata i nas brine što to nisu ljudi koji dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja, kaže Husein Topčagić, ministar MUP-a TK-a, i dodaje da sigurnosna situacija ipak nije alarmantna.

 

Izvor: oslobodjenje.ba

 

Leave a Reply