Vučić naredio stavljanje Vojske Srbije u najvišu borbenu gotovost

Beogradski mediji javljaju da je 60 naoružanih pripadnika kosovskih specijalnih jedinica ROSU preuzelo jezero Gazivode.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, prenosi Tanjug pozivajući se na informacije iz Kabineta predsjednika koji je i vrhovni komandant Vojske ove države.

Ranije je objavljeno kako su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni prije podne u neposrednoj blizini brane i vještačkog jezera Gazivode na granici Kosova i Srbije.

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić na konferenciji za medije je kazao kako su „specijalne jedinice albanske policije naoružane do zuba, napale i zauzele jezero Gazivode kako bi obezbedile [kosovskom predsjedniku Hashimu] Thaciju da poseti Gazivode“.

„Samo da bi on mogao da se slika i voza čamcem, uhapsili su sve Srbe, vezivali, sa jednim ciljem – da zaplaše srpski narod. Albanske paravojne formacije nemaju pravo da budu na severu Kosova. Ovo se desilo na očigled cele međunarodne zajednice. Srbija je upozorila sve u Prištini i međunarodnoj zajednici da neće tolerisati nasilje“, kazao je on.

“Fantomke i duge cijevi”

Beogradski mediji su prenijeli kako je 60 naoružanih pripadnika ROSU „upalo i preuzelo jezero Gazivode sa fantomkama i dugim cijevima“, a pojavili su se i navodi kako su radnici koji su se zatekli tamo „vezivani“.

Drugi mediji su naveli kako su pripadnici ROSU-a ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.

Besim Hoti, zamjenik komadanta Policije Kosova za sjever u izjavi za Radio Slobodna Evropa je odbacio tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju vještačkog jezera i hidrocentrale Gazivode, kao i o navodnim hapšenjima. On je kazao kako je u tom dijelu samo u toku „jedna posjeta“, ali dodao kako za sada ne posjeduje više informacija.

Vučićeva naredba o stavljanju vojske u stanje naviše borbene gotovosti je prenijeta načelniku Generalštaba Vojske Srbije, prenose agencije.

I policija u pripravnosti

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naredio je direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, saopćio je MUP Srbije.

„Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo, naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti“, ističe se u saopćenju ministra.

Dodaje se kako će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti pratiti razvoj situacije i kako će poduzeti sve mjere koje država bude naložila.

Glavni glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso izjavio je danas za Tanjug kako ta misija još nema informacija o tome da su pripadnici ROSU ušli na sjever Kosova, u neposrednu blizinu hidroelektrane Gazivode.  On je za novinsku agenciju iz Srbije kazao kako je u toku provjera tačnosti takvih informacija i da se vrši monitoring situacije.

Izvor: Agencije

Leave a Reply