VUČIĆEV INFORMER ŠIRI PANIKU: “Amerika pokreće veliku ofanzivu – oni stoje iza osporavanja imena RS”!

Unutrašnja borba u SAD, uključivanje Rusije u pregovore Beograda i Prištine i nasrtaj na ime Republike Srpske, centralne su teme o kojima je beogradski Informer razgovarao sa dr Aleksandrom Gajićem sa Instituta za evropske studije

I pored velikih problema, prema mišljenju Gajića, Donald Trump je uspio imenovati sudije Vrhovnog suda, ali mu i dalje ostaje neispunjeno predizborno obećanje – podizanje zida prema Meksiku.

Gajić ističe da je najkompleksnija situacija ipak ona koja se odnosi na Trumpov stav prema NATO.

-On je uvjeren da Alijansa više nije svrsishodna, ne samo ekonomski već ni vojno. Tu je najveći otpor ‘duboke države’ i sada pokušavaju da ga preko Kongresa onemoguće da povlači predsjedničke poteze. Što se tiče zida prema Meksiku, Trump bi kao predsjednik mogao da uvede vanredno stanje na teritoriji gdje bi zid trebalo da bude podignut i da ga finansira iz vojnog budžeta – rekao je on.

Gajić podsjeća i da Trampu nije dozvoljeno da se Kongresu obrati povodom stanja nacije, što pokazuje ozbiljan sukob na početku druge polovine njegovog mandata, gdje se odlučuje o pozicijama koje će dvije suprostavljene strane imati za godinu dana, kada krene prava izborna kampanja.

-U tom smislu treba gledati unutrašnja američka previranja i njihovu spoljnu politiku. U nju možemo da uvežemo i odnos prema pregovorima Beograd-Priština. Trump je u toj pat-poziciji pokušao da se nametne kao posrednik koji će dovesti do brzog rješenja uz kompromise za koje se ne zna čiji bi i koliki bi bili, što je naišlo na oštru osudu njegovih protivnika. Nema sumnje da se te podjele preslikavaju i između Albanaca u kosovskoj administraciji, a prije svega između Thacija i Haradinaja – smatra Gajić.

On dodaje da je američki predsjednik odlaskom Wessa Mitchella pobijedio staru administraciju koja je Balkan gledala onim očima kojima su je videli i Klintonovi.

Gledajući dugoročnije, Gajić ne smatra da cela situacija u vezi sa obnavljanjem kosovskih pregovora i uključivanjem Rusije i Amerike kao posrednika, može da krene tek nakon američkih predsedničkih izbora 2020, što nama i odgovara.

-Za nekoliko godina će još niz zemalja povući priznanje Kosova, i Srbija će imati bolju pregovaračku poziciju. Sa druge strane, realna je i pretnja stvaranja ‘Velike Albanije’, ali se nadam da će njihova pozicija biti sve slabija, jer njihovi protivnici jačaju – rekao je on.

Ukoliko počnemo da sklapamo mozaik koji je pod uticajem SAD, prema mišljenju Gajića, vidjećemo da je njegov dio i situacija u Bosni i Hercegovini i podgrijevanje onoga što je Sulejman Tihić davno pokušao, a to je osporavanje imena Republike Srpske.

-Sve to je napravljeno da bi se na Balkanu pokrenula ofanziva, a nakon poteza kojim su uvukli Crnu Goru, a uskoro i Makedoniju u NATO – smatra Gajić.

On dodaje da su članovi Predsedništva BiH blokirali formiranje Vijeća ministara BiH i sa ovakvim odlukama tjeraju Republiku Srpsku na kontrareakciju ne bi li svu odgovornost prebacili na Banja Luku. Gajić kaže da, sa druge strane, Izetbegović igra veoma opasnu igru, pokušava da izazove duboku političku krizu koja može da se prevaziđe samo ako Republika Srpska i Srbija prestanu da igraju ulogu koju imaju u postdejtonskoj BiH.

(S-B)