ZA GENOCID IZREČENO SAMO 568 GODINA ZATVORA

Haški tribunal je pravosnažno osudio 30 optuženika za genocid u Srebrenici i druge zločine u Podrinju.

Za najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata – genocid – kao i druge zločine koji su prije skoro 20 godina počinjeni nad Bošnjacima Podrinja, dosad je ukupno pravosnažno osuđeno 30 optuženika na ukupno 568 godina zatvora.

Haški Tribunal je za ove zločine pravosnažno osudio ne samo visokorangirane vojne komandante nego i obične vojnike.

Najveću kaznu izrekao je Radislavu Krstiću, generalu ‘VRS’ – 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida.

Tribunal je također osudio Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića i ratnog šefa vojne obavještajne službe, na doživotnu kaznu zatvora.

Pravosnažno su osuđeni i Dragan Obrenović, Dražen Erdemović, Vidoje Blagojević i Dragan Jokić.

Presude Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u Srebrenici, također, osudio više zvaničnika ‘Vojske RS’.

Na 30 godina zatvora osuđen je Milorad Trbić, bivši načelnik za sigurnost Zvorničke brigade. Osuđeni su i Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja.

Sedmorici osuđenih za pomaganje u genocidu, Sud BiH je smanjio kazne nakon što je utvrđeno da je u njihovom slučaju primijenjen Krivični zakon bivše SFRJ, umjesto Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Oslobođeni

Do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine i Haškim tribunalom oslobođeno više osoba za učešće u genocidu. Evo nekih od najpoznatijih slučajeva:

Žalbeno vijeće Haškog tribunala pravosnažno je oslobodilo Momčila Perišića, bivšeg generala Vojske Jugoslavije, za, između ostalog, zločine u Srebrenici.

Haški tribunal je izrekao i oslobađajuću prvostepenu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bivšim pripadnicima Državne bezbjednosti Srbije, koji su se teretili i zbog zločina koje su počinili pripadnici formacije “Škorpioni”.

Suđenja u toku

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja pred Haškim tribunalom vodi se postupak protiv Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a, te Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta ‘Vojske RS’.

Leave a Reply