Zaboravljeni heroji: Braća Gerin, braća hrabrosti!

“Zaista ne znam ko će pisati historiju proteklog rata i grada Sarajeva za vrijeme agresije, ali ko god je to radio ili još uvijek radi, moraće spomenuti Milinkladsku ulicu i sve njene heroje, a posebno braću Džemala, Safeta i Ismeta Gerina.” Tako se, eto, mnogo godina nakon njihove hrabre pogibije, prisjeća njihov saborac i komšija Hamdo Tinjak.

Braća Gerin su rodom iz Sočana kod Kalinovika i dobro su poznavali četničku ćud. Džemo je bio miljenik Hrasnog brda. Vedrinom i dosjetkama hrabrio je svoje saborce, ali i stanovnike Milinkladske ulice.

“Pamtim kako je jurišao od Trga heroja, zaobilaznice, Šanca, Zagorske. Život mu je završio u Milinkladskoj ulici. Pao je sa “šarcem” u ruci, hrabro se borivši, kao veliki heroj.” kaže Tinjak.

Njegov brat Safet je bio sportista. Pun snage, žestok borac, vješt i snalažljiv. Za njega su govorili da je ostajao na položaju i u trenucima kada su se svi povlačili. I da tog 8. juna 1992. godine nije čuo za bratovu pogibiju, možda i ne bi izlazio iz rova. Poginuo je u trenutku kada je poginulom bratu sklapao oči. Granata je prekinula i njegov život.

Sa bolom, ali bez straha, sa ponosom na njihovo djelo, borbu je nastavio Ismet. Hitac iz snajpera je prekinuo i njegov život na braniku Milinkladske ulice, voljenog grada Sarajeva, voljene države Bosne.

Milinkladska ulica je u odbranu Sarajeva uložila tridesetak života svojih stanovnika, uglavnom mladih i odvažnih boraca. Ne smijemo zaboraviti njihova djela i njihove živote. Borili su se srcem, vođeni vizijom o slobodnoj i sretnoj Bosni i Hercegovini!

Leave a Reply