Zabrinute reakcije ambasade SAD i OHR: “Zabrinuti smo zbog nabavke oružje MUP RS, sve informacije treba uzeti veoma ozbiljno”

Ambasada SAD-a izražava zabrinutost nedavnim izvještajima o postojanju paravojnih organizacija, nelegalnih kampova obuke i nesrazmjernoj nabavci oružja, s obzirom na prijetnju koju bi to moglo predstavljati za stabilnost u Bosni i Hercegovini”, istakli su iz Ureda za odnose s javnošću SAD-a u BiH povodom informacija o nabavci 2.500 komada automatskih pušaka za potrebe policije u RS-u.

Poručuju da iako policijske snage trebaju imati sredstva potrebna za očuvanje reda i zakona, količina i vrsta oružja nabavljene u tu svrhu trebaju biti u okviru standardnih potreba za provođenje zakona.

“Pozivamo sve relevantne institucije da hitno istraže ova pitanja i poduzmu odgovarajuće korake – administrativne ili pravosudne – shodno tome kako to istrage budu zahtijevale. Američka ambasada nastavlja raditi sa institucijama u zemlji kako bi pomogla da se unaprijedi sigurnost u korist svih građana BiH”, istakli su za Klix.ba

Slične stavove imaju i u OHR-u.

“Sve navode o eventualnim paravojnim organizacijama, kampovima za obuku ili nesrazmjernoj nabavci oružja treba uzeti veoma ozbiljno”, poručuju iz OHR-a.

Smatraju da su takve pojave valjan razlog za zabrinutost, jer potencijalno mogu biti prijetnja stabilnosti u BiH.

“OHR očekuje od svih nadležnih institucija u BiH da temeljito istraže sva ova pitanja i, ukoliko je neophodno, poduzmu odgovarajuće korake. Visoki predstavnik i šira međunarodna zajednica i dalje će pratiti dešavanja u ovim oblastima, čvrsto uvjereni da nadležne institucije treba što prije da rješavaju sva sigurnosna pitanja”, zaključuju iz OHR-a.