ŽELJKO KOMŠIĆ ŽESTOKO ODGOVORIO KRITIČARIMA: “Dejtonski sporazum Aneksom 6 nalaže odbacivanje konstitutivnosti”!

Željko Komšić, lider DF-a, reagirao je na jučerašnje prijeteće poruke Dragana Čovića i HDZ-a o navodnoj opasnost koju sa sobom nosi odbacivanje konstitutivnosti naroda i prihvatanje evropskog građanskog pravnog poretka u BiH.

Dejtonski sporazum nalaže odbacivanje principa konstitutivnosti, za kojeg je Evropski sud za ljudska prava kazao da nije u skladu sa evropskim pravnim poretkom, odnosno principa koji je nametnut uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja, što također stoji u presudama Evropskog suda za ljudska prava, kazao je danas lider DF-a Željko Komšić, komentirajući brojne kritike koje stižu iz tabora HDZ-a zbog inicijative o odbacivanju konstitutivnosti i prihvaćanju evropskog građanskog pravnog poretka u Bosni i Hercegovini.

Komšić podsjeća na notornu činjenicu da je Evropska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama dio Aneksa 6 Dejtonskog sporazuma.

-To znači da je nepoštivanje četiri presude Europskog suda iz Strazbura zapravo direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i da pravno neutemeljeno takozvano legitimno političko predstavljanje naroda direktno krši Aneks 6 Dejtonskog sporazuma.

Sistemska diskriminacija koja potječe iz tzv.konstitutivnih naroda je isto direktno kršenje Aneksa 6, dok je upravo tim aneksom u BiH utvrđen građanski koncept, jer se u njemu, naglašavam, govori o zaštiti ljudskih prava na individualnom nivou a ne zaštiti kolektivnih prava, smatra Komšić.

Lider DF-a dalje kaže da svi oni koji tvrde da je provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, udar na ustavni poredak, svjesno griješe i obmanjuju, jer upravo je suprotno od toga. Neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, pa i u kontekstu odbacivanja principa konstitutivnosti, kako je to naložio i pomenuti sud, jeste napad na Dejtonski sporazum i nepoštivanje Ustava.

-Stoga gospodo, prije nego što nas optužite za rušenje ustavnog poretka, i počnete da opet plačete, pogledajte Ankes 6, koji govori o Evropskoj kovenciji o ljudskim pravima, koja vam naravno, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava, jednako smeta – zaključio je Komšić.

(S-B)

Loading..