ŽESTOKA REAKCIJA BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Za tebe Bošnjaci nisu ljudi, je li?

Izjave zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Igora Stojanovića o tome da nijedan bošnjački zastupnik ne treba da bude predsjedavajući Skupštine, te da je to mjera “građanske” prirode Sarajeva, predstavljaju izraz ksenofobije.

Izjave zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Igora Stojanovića o tome da nijedan bošnjački zastupnik ne treba da bude predsjedavajući Skupštine, te da je to mjera “građanske” prirode Sarajeva, predstavljaju izraz ksenofobije, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

“Mirza Čelik i SDA nikada nisu rekli da predsjedavajući Skupštine, pa čak niti premijer mora biti Bošnjak, ali Igor Stojanović očigledno poručuje da Bošnjak ni po koju cijenu ne smije biti ni premijer ni predsjedavajući Skupštine. Za Stojanovića Bošnjaci očigledno nisu “pravi građani” i ne trebaju da imaju jednaka prava kao drugi, samo zato što se u Sarajevu najviše građana izjašnjavaju kao Bošnajci.

I kada je onda Mirza Čelik postavio pitanje da li da Klub Bošnjaka ima pravo potegnuti vitalni nacionalni interes, kao što je to učinila i Danijela Kristić u ime Kluba Hrvata, Stojanović je pokazao neviđen izljev mržnje, poručujući da Bošnjaci nemaju pravo na ravnopravnost. Po njemu je Sarajevo građansko samo ako Bošnjaci ne mogu obavljati rukovodeće funkcije”, poručili su iz SDA.

Po SDA je, saopćili su, normalno da svi građani, uključujući i Bošnjake, budu ravnopravni, i mjera građanskog nije diskriminacija ni etničke manjine ni većine.

“To smo i pokazali predlaganjem Marija Nenadića (Hrvat) za premijera i Mirze Čelika (Bošnjak) ili Smiljane Viteškić (Srpkinja) za predsjedavajućeg, za razliku od Stojanovića i SDP-a koji nude samo latentnu mržnju prema Bošnjacima”, poručuju iz Kantonalnog odbora SDA.

(FACE TV)

Loading..