Znate li ko je bio Graham Bamford: Čovjek koji se zapalio zbog rata u BiH, kako bi svijetu skrenuo pažnju na brutalnu agresiju

Govori li vam nešto ime Graham Bamford? Znate li ko je on? Vjerovatno većina ne zna odgovor na ovo pitanje. Graham Bamford je čovjek koji se na današnji dan, 29. aprila 1993. godine, usred dana polio benzinom i zapalio ispred britanskog Parlamenta.

Govori li vam nešto ime Graham Bamford? Znate li ko je on? Vjerovatno većina ne zna odgovor na ovo pitanje. Graham Bamford je čovjek koji se na današnji dan, 29. aprila 1993. godine, usred dana polio benzinom i zapalio ispred britanskog Parlamenta. Govori li vam nešto ime Graham Bamford? Znate li ko je on? Vjerovatno većina ne zna odgovor na ovo pitanje. Graham Bamford je čovjek koji se na današnji dan, 29. aprila 1993. godine, usred dana polio benzinom i zapalio ispred britanskog Parlamenta.
Bamford je te kobne ratne godine za našu zemlju žrtvovao svoj život kako bi skrenuo pažnju cijelog svijeta na dešavanja u Bosni i Hercegovini, na krvoproliće, najveće u Evropi od Drugog svetskog rata.

Ovaj Britanac nije imao nikakvu vezu s našom zemljom, a ključni momenat koji ga je nagnao da sebi oduzme život su dešavanja od 16. aprila 1993. godine, nakon masakra u selu Ahmići koji su nad bošnjačkim stanovništvom počinili pripadnici HVO-a.

Bamford je prvenstveno činom spaljivanja htio skrenuti pažnju britanskih vlasti da učine više napora kako bi zaustavila rat koji je bjesnio. To je vidljivo i iz njegovog oproštajnog pisma.

“Britanci moraju zautaviti rat u Bosni, makar i silom. Britanska vojska ne mora biti čuvar časti samo na masovnim pogrebima. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju strpljivo na političare da urade ono što znaju i trebaju – vojnu zaštitu. Ne trebaju stajati sa strane i mirno posmatrati” – napisao je.

Tada 48-godišnji Bamford nije vidio drugo rješenje da kao pojedinac natjera Britaniju i njene vlasti da promijene stav prema agresiji na BiH, ali i Hrvatsku. Ljudi koji su mu bili bliski kasnije su izjavljivali kako je često sebi postavljao pitanje da li i njegova kćerka može postati žrtva kao djeca u BiH i da li bi svijet jednako reagirao, odnosno ne bi reagirao.

Dan kada se Bamford spalio ispred Donjeg doma Parlamenta Velike Britanije bio je topao, pričali su kasnije svjedoci, dodajući da su vidjeli muškarca kako je došao, potom sjeo u blizini sa jako tužnim izrazom lica, a onda je nastala drama. Polio je benzin po sebi, zapalio se i umro u teškim mukama.

U BiH postoji nagrada Grada Sarajeva koja se dodjeljuje za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam koja nosi ime ovog Britanca. No, to prema mišljenju mnogih nije dovoljno. BiH bi se morala još na neki način odužiti ovom čovjeku. Ranije je bilo prijedloga da glavni grad BiH ima ulicu koja se zove po njemu, da se negdje postavi spomenik i slično. Nažalost, kako godine odmiču, sjećanje na Bamforda blijedi i ništa se ne poduzima da to ne bude tako.

(Faktor.ba)

Loading..