ŽRTVA MLADOG PJESNIKA: Jedini je javno protestovao zbog rušenja Ferhadije u Banjoj Luci, a onda je izvršio samoubistvo

U cijeloj Banjoj Luci zbog rušenja Ferhadije javno je protestvovao samo mladi banjalučki pjesnik Ljupko Račić, opštinski sekretar SDS-a. Napisao je poemu-nekrolog o Ferhadiji i zbog nečega samo njemu znanog, nedugo potom, izvršio samoubistvo.

Ferhadija je izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i predstavlja jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture 16. vijeka. Njen arhitekta je nepoznat ali je poznato da je bio učenik otomanskog arhitekte Mimara Sinana. Izgradnju džamije je finansirao Ferhat-paša Sokolović bosanski sandžak beg. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u (nulta kategorija kulturnog spomenika).

 

Džamija je djelomično bila uništena ekplozivom detoniranim 7. maja 1993. godine od strane nepoznatih srpskih nacionalista potpomaganih od vlasti Republike Srpske, kao dio sprovođenja politike etničkog čiščenja Bošnjaka. Nakon prvog rušenja, vlasti Republike Srpske su organizovale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije. Ostaci ruševina su odvezeni na gradsku deponiju. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula. Rušenje ove džamije je među prvima javno osudio poznati beogradski rok muzičar Milan Mladenović, koji je tada iz protesta otkazao svoj zakazani nastup u Banjaluci.

 

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjaluci tokom agresije na RBiH od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije – 7. maj je u Bosni i Hercegovini proglašen kao zvanični Dan džamija.

 

U cijeloj Banjoj Luci zbog rušenja Ferhadije javno je protestvovao  samo mladi banjalučki pjesnik Ljupko Račić, opštinski sekretar SDS-a. Napisao je poemu-nekrolog o Ferhadiji i zbog nečega samo njemu znanog, nedugo potom, izvršio samoubistvo.

 

Ljupko Račić rođen je u Rekavicama 1961. Objavio je tri zbirke pjesama: Moždani štapin, Fatamorgana jezika i Porodilište balegara i za njih dobio tri značajne nagrade – na opštem jugoslovenskom konkursu za poeziju mladih u Vrbasu dobio je prvu nagradu, nosilac je Zlatnog pečata varoši sremskokarlovačke i nagrade Struških večeri poezije za mlade. Objavljivao je poeziju u mnogim listovima i časopisima, a zastupljen je u više izbora, panorama i antologija. Djelujući u okviru banjalučke Književne omladine organizovao je izdavačku djelatnost Orion.

 

(D.H.)

Loading..